Helal Yaşam Rehberi

RADYO GIMDES

HOŞGELDİN YA ŞEHR-İ RAMAZAN

Recep,Şaban derken… rahmet, bereket ve mağfiret ayı Ramazan’a Rabbimiz ramadan16bizi kavuşturdu. Bu ayın kıymetini bilenlerden eylesin inşaallah.

Ramazan ayı, fert fert ve tüm ümmetin muhasebe ayıdır. Bu sebeple, bu Ramazan’da hepimiz nefsimizi baştan ayağa tam bir denetime sokmayı sağlamalıyız. Bugün ümmet olarak çekilen kahırların, ızdırapların ve zilletlerin kaynağında nefsimize ait hataları, noksanlıkları ve zafiyetleri bir bir araştırıp tespit etmeye çalışmalı ve ıslahı için çözümler üretmeliyiz.

Biz diyoruz ki, bugün ümmetçe düştüğümüz zilletlerin temelinde bilgisiz ve bilinçsiz bir topluma dönüşmüş olmamız yatmaktadır. Düşüncemizde, davranışlarımızda ve hareketlerimizde İslami ölçüleri referans olarak almak zorunda bulunduğumuz halde; bilgisizlik ve doğru bilgiyi araştırmada gösterdiğimiz tembellik ve umursamazlık günlük hayatımızın her kademesinde karşılatığımız olaylarda bilinçsiz, yanlış ve İslami ölçülerin dışında tepkiler vermemize neden olmaktadır.

“Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olurmu?” Kur’ani ikazın ışığında ve Ramazan ayının mübarek aydınlığında nefis muhasebelerimizi yaparak İslamla aramızdaki mesafenin sıfırlanmasına çalışmak en önemli bir CİHADIMIZ olacaktır.

Bugüne kadar çoğu kez gereken dikkati gösteremediğimiz; gıdalarımızın, ilaçlarımızın, kozmetik ürünlerimizin helal ve temiz olup olmadıklarına, aynı zamanda sağlıklı olup olmadıklarına bu ayın hürmetine daha biraz dikkat ve itina göstermeye gayret edelim. Bu anlayışla alışveriş yaptığımız marketleri, kasapları, fırınları, pastaneleri yeniden gözden geçirelim.

Bu gün ümmet olarak duaya ne kadar muhtacız! İslam topraklarında kan var, gözyaşı var, hıçkırık var. Zalimler, gece gündüz demeden, çoluk, çocuk, kadın demeden Müslümanları vurmaya devam ediyor. Gözyaşlarımızı akıta akıta dua etme zamanıdır. Gücümüz yettiğince yardımlarına koşarak fiili duaların yapılacağı zamandır.

Kendimizi sorgulayalım. Ramazan ayı bize neler hatırlatıyor? Bir ay boyunca neler alıyoruz.?

Önceki Ramazanlar hangi izleri bırakarak gitti?

Mesela: Ramazan sözcüğünü duyduğumuzda, aklımıza ilk gelen, mağfiret ve cennet kelimeleri mi yoksa, iftar vb. şeyler mi?

Allah’ın Nebisi(sav) Ramazanı nasıl tarif ediyor ve onunla neler vaat ediyor bize? Kur’anımızda orucu emreden ayetlerdeki ifadeleri defalarca incelemeli, üzerinde düşünmeliyiz.

Şu hadisi şerifleri defalarca okuyup düşünelim, kendimizi muhtevasına uyarlayalım: “Kim tam bir imanla ve ecrini Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, onun geçmiş ve gelecek günahları mağfiret olunur.”
Ashab-ı Kiram’dan Ubade İbnu’s-Samid (ra) diyor ki: Ramazan ayının geldiği günlerden birinde Resulullah (sav) şöyle buyurdular:
“Size Ramazan geldi. O bir bereket ayıdır; O ayda Allah sizi zengin edecek: Rahmetini indirecek, hataları temizleyip dualara cevap verecek. Allah sizin yarışınıza bakıp sizinle meleklerine övünecek. O halde içinizdeki hayır arzularını Allah’a gösterin. Bedbaht; bu ayda Allah’ü Teala’nın rahmetinden mahrum kalandır.”

Efendimiz( SAV) buyurdular ki:
“Üç kişinin duası red edilmez: Adil lider, iftar edinceye kadar oruçlu Müslüman ve mazlum mümin.”

Rabbimiz Tüm İslam Ümmetine Ramazan Ayını hayırlı kılsın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.