AİLE BOYU SAĞLIK ÖĞÜTLERİ
Rahmetli Prof.Dr.Esat COŞAN Hocamızdan
Yüce dinimize göre bu beden ve vücudumuz bize Allah’ın bir emaneti. Onu iyi kullanmak, bakımına özen göstermek, arıza ve hastalıklarını hemen tedaviye geçmek lazım. Önce, hıfz-ı sıhhat, yani sağlığı korumak, hastalığa yakalanmamaya çalışmak gerekiyor. Bunun için hem evde hem iş yerinde sağlık şartlarının sağlanması çok önemli.
Biz, kardeşlerimize, sade, basit bile olsa, temiz havalı yerlerde, bol güneşli, bahçeli evlerde oturmayı tavsiye ediyor, her yerde güzel mahalleler kurma çalışmalarının yapılmasını istiyoruz. İkinci mühim husus, gıda, mükeyyefat ve beslenme alışkanlıkları… Birçok kimse, hangi gıdanın vücuda faydalı, hangilerinin zararlı olduğunu düşünmüyor veya bilmiyor; keyif ve zevkine göre ha bire tıkınıyor, sigara içiyor; ciğerini, midesini, böbreğini, kalbini, damarlarını tehlikeye sokuyor; zamanla sıhhatini kaybediyor, çeşitli hastalıklara tutuluyor.
Dengeli beslenmede, çeşitli gıdaları ustaca bir arada almak, kullanmak; pişirirken gıdaların değerlerini kaybettirmemek; aşırı şekerli, yağlı, tuzlu, unlu yemekler yememek; meyve ve sebzeyi çok ve bol yemek; vücudu çalıştırmak; hareket etmek ve alınan gıdaları böylece yakıp kullanmak; aşırı kilo alma, yağlanma ve şişmanlamadan şiddetle kaçınmak; uyku ve istirahate dikkat etmek… sıhhati korumak için o kadar önemli ki ah, kardeşlerimiz bunları bir bilseler ve titizlikle uygulasalar, ne iyi olacak
Dervişliğin bir yönü de yeme içme konusunda ortaya çıkıyor işte! Her istediğini, keyfince yemeyecek; bazı şeyleri aşırı severse bile sabredecek; perhiz yapacak, iştahını frenleyecek; zaman zaman oruç tutacak; tembel tembel oturmayacak, İslami hizmetlerde koşturacak, yorulacak, terleyecek; boş, faydasız ve anlamsız spor hareketleri yerine, enerjisini işe yarar, faydalı faaliyetlere harcayacak, sevap kazanacak, ortaya eser koyacak, hayır dua alacak, ardında sadaka-i cariye bırakacak…
Bir yanıt yazın