Helal Yaşam Rehberi

RADYO GIMDES

ÇOCUKLARINIZI YARIN PİŞMAN OLACAĞINIZ YEME İÇME ALIŞKANLIKLARINDAN KORUYUNUZ.

Mal ve oğullar, dünya hayatının süsüdür. Bakî kalacak olan iyi ameller ise, Rabbinin katında, sevabca da hayırlıdır, ümid yönünden de daha hayırlıdır. (Kehf.46)

Çocuklarınız gözünüzün önünde Marketten cicili bicili anbalajların içindeki patetes, mısır cipslerini alıp atıştırıyor mu?

Acıkınca hemen sandoviç arasına rastgele sucuk,salam, sosis veya pastırma koyarak hapur hupur yemesine ses çıkarmıyormuyuz?

Pastaymış, yumuşak şekermiş, çikulataymış, sakızmış, dondurmaymış, pizzaymış… bu gibi ürünleri hiçbir reaksiyon göstermeden tüketmesine izin veriyormuyuz?

Hararetlendiği bir sırada cola içmesine, gazoz içmesine, enerji içeceğine izin veriyormuyuz?

Dikkat! Bu gıdalar için bilmeniz gereken husus; bu gıdaların üretiminde sağlığa zararlı veya dini inancımızda izin verilmeyen maddeleri içerebildiği gerçeğidir.

Global bir dünyada yaşıyoruz. Ülkeler ve kentler birer köy mesabesine geldi. Çin’de üretilen bir ürün ertesi gün dünyanın pek çok ülkesinin marketlerinde bulunabiliyor. Birçok ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de çocuklarımıza, misafirlerimize şekerler, tatlılar, çeşitli gıdalar alıyoruz. Bu pazarlarda ise büyük ve tanınmış firmalar da yer alıyor. Avrupa’dan, Çin’den, Brezilya’dan ithal edilmiş yiyecek türü ürün ithalatı yıllardır bütün hızı ile devam ediyor.

Bilinçsiz beslenme, sağlıksız nesiller yetişmesine neden oluyor. Kalp hastalıkları, bazı kanser türleri, allerjik ve hiperaktivite rahatsızlıklar, osteoporoz(kemik erimesi), kanser ve beyinsel rahatsızlıklar gibi pek çok ciddi hastalığın temeli çocuklukta atılıyor. Bu nedenle çocuklarınız daha küçük yaşlardayken onlara düzenli beslenmeyi öğretin. Beslenme eğitimi ne kadar erken başlarsa çocuğun gelişim, zekâ düzeyi, bağışıklık sistemi, iyi hal ve davranışları da o denli güçlenir.

Maalesef bütün çocuklar cips, kraker, çikolata ve şekerlemeleri çok seviyor. Zaten bunlar da çocuklar için üretiliyor. Bu tip yiyeceklerin sıkça ve fazla tüketilmesi iştahı kapattığından çocuğun beslenmesini ve dolayısı ile sağlığını da kötü yönde etkiler. Abur cubur yiyecekleri sık, zamansız ve fazla tüketen çocuklar genellikle kilo alamazlar ve vücutları dirençsiz kalır. Bu nedenle de sık hastalanırlar.

Helal Lokmayı Önemseyelim

Çocuklarımızı yetiştirirken Kur’an ve Sünnet rehberliğinde helal lokma bilinci vermeye önem verelim. Çocuklarımıza başta evlerimiz olmak üzere bütün tüketimlerinde helal lokmaya, helal tüketime dikkat etmelerinin şuurunu verelim özellikle çocuklarımızın okul kantinlerinden ve okul dışı marketlerden yapmış oldukları alışverişleri bilinçli olarak yapmaları konusunda yetiştirmeye çalışalım.

Çocuklarımızın vucuduna giren bu katkı maddeli ürünlerden nasıl kurtulacağız?

1.Sağlığımıza zararlı olduğu belirtilen İşlenmiş gıdaların tüketimini en aza indireceğiz.
2. Etiketleri dikkatlice kontrol ededeceğiz ve zararlı katkı maddeleri içeren ürünlerden kaçınacağız.
3.GİMDES’in Helal ve tayyib sertifikalı yiyecekleri tercih edeceğiz.
4. Çevremizde Halal Dunya marketlerinin şubesi varsa, mümkün mertebe alışverilerimizi bu marketlerden yapmaya çalışacağız. Yoksa açılması için çalışacağız.

Genç nesiller bilinçsiz şekilde gıda tüketimi sonucunda birçok sıkıntılar yaşamaktadırlar. Çocukluk döneminden itibaren helal lokma bilinci ile tüketim gerçekleştiği taktirde geleceğe yönelik büyük bir yatırım olacaktır böylelikle sağlıklı ve bilinçli nesillerin temeli atılacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.