Helal Yaşam Rehberi

RADYO GIMDES

HELAL LOKMA AİLEDE BAŞLAR EĞİTİMİ

GİMDES Hanımlar Kurulu tarafından her yıl düzenlenen “Helâl Lokma Ailede Başlar” eğitimi 50 katılımcının katılımıyla 12-13 Şubat 2022 tarihlerinde toplam 6 oturum olacak şekilde gerçekleştirildi. Eğitimler ortalama olarak 40 dakika anlatım +10 dakika soru cevap şeklinde olup eğitimin ilk günü, saat 11.00’de Dyt. Büşra Şahin Hanımefendinin “Yediklerin Geleceğini Değiştirilebilir” konulu sunumu ile başladı. Yanlış beslenmenin hem bedenî hem ruhî bir çok hastalığa sebep olabildiği, anlık çözümler yerine kök sebeplere odaklanılması gerektiği anlatıldı. Neslin inşası ve geleceğimiz için lokmalarımızı özenle seçmemizin öneminin anlatıldığı oturum, soru cevap ile nihayete erdi.

2. Oturumda Gıda Mühendisi / GİMDES Baş Denetçi Fatma Füsun Menteş Hanımefendi gıda katkı maddelerini anlattı. Sunuma; katkı maddesi nedir, nasıl sınıflandırılmaktadır, ne amaçla kullanılır? gibi sorulara cevap verilerek başlandı. Sağlık ve helallik açısından gıda maddelerinde sorgulanması gereken noktalar ele alınarak devam eden ikinci oturum , soru cevap ile nihayete erdi.

İlk günün son oturumunda ise doğum destekçisi ve emzirme uzmanı Aysun Koç “Emzirmek sadece beslemek değildir” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Eğitimde anne sütünün önemi, eşsiz özellikleri, içeriği, emzirme sıklığı, anne sütünü oluşturan hormonlar ve emzirme döneminde beslenmenin önemi anlatıldı. Mamaya başvurmadan önce neler yapılabileceğine dair önerilerin sunulduğu eğitim, soru cevap ile nihayete erdi.

İkinci gün, Gıda Mühendisi Büşra Dağdaş hanımın “Sürdürülebilir Helâl Gıda” konulu eğitimi ile başladı. Sürdürülebilir Helal Gıda ve Gönüllülüğü konusunda Gıda Mühendisi Büşra DAĞDAŞ gerçek sürdürülebilirliğin Kur’an ve Peygamber Efendimiz’den öğrenilmesi gerektiği, günümüz modern yaşamda reklamların ve alışverişe yönelimin fazlasıyla teşvik edildiği fakat Müslümanların bu yönlendirmelere kanmaması gerektiğinden bahsetti. Ayrıca ucuz, katkılı /sentetik gıdalardan çokça yemek yerine ev üretimi, fıtri yapılan ürünlerden azar azar tüketilmesinin en temel sürdürülebilir beslenme olduğuna değindi.

Helal ve Tayyib yaşamın sürdürülebilir olması için de doğru yerden başlayarak doğru adımlar atarak sabır ve eğitimlere devamlılık sağlanması gerektiğini ifade etti. Helâl ve tayyib yaşama nasıl geçileceği ve yılmadan sürdürme konusunda dikkat edilmesi gereken toplumsal konulara değinildi ve soru cevap ile nihayete erdi.

İkinci oturum Veteriner Hekim/ GİMDES Denetçisi Arzu Sarıtaş’ın yapay et ve et ürünleri hakkında bilinmesi gerekenler konulu eğitimi ile devam etti.

Yapay et ne demektir, nasıl üretilmektedir, ne gibi riskler barındırmaktadır, gerçekten yapay et gerekli mi? gibi sorulara cevap verilen eğitim, cellale konusu ve yapay etle ilişkisi anlatılarak nihayete erdi.

Son oturumda ise Okul Öncesi Öğretmeni Sedanur Demirci Hanım “Çocuklarımıza Helal Gıdayı Nasıl Anlatalım?” konulu sunumu gerçekleştirdi. Sunumda ebeveynlerin çocuk dünyaya gelmeden önceki dönemde göstermesi gereken helâl gıda hassasiyeti; annenin gebelik, emzirme ve doğum sonrası süreçlerde dikkat etmesi gereken meseleler ve bilhassa çocuğun ek gıda ve okul öncesi süreçlerinde helal gıda ile tanışması ele alındı. Ardından okul öncesi sürecinde olan çocuklara etkinlikler, dramalar ve deneylerle helal gıda meselesini somut kılma ve içselleştirme için evde yapılabilecek birçok öneri verilerek ailelerin bu süreci sağlıklı bir şekilde sürdürmesi hedeflendi.Canlı olarak eğitimlere katılamayan katılımcılara 3 gün boyunca kayıt üzerinden eğitimi dinleme imkanı sunuldu. Eğitim değerlendirme formu  katılımcılarla paylaşılarak katılımcılara öneri ve eleştirileri hususunda söz hakkı verildi.

Katılımcıların teşekkür ve güzel temennileri ile program nihayete erdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.