Helal Yaşam Rehberi

Radyo GİMDES

YEMEK AMAÇ MI? ARAÇ MI?

MUTFAĞIMIZA BİRAZ DAHA  ZAMAN AYIRALIMimages

Arzu ÇAKIR SARITAŞ / Veteriner Hekim

Mümin bir kimse her şeyden önce helâl ve temiz olan şeyleri tüketmek zorundadır. Yediği veya kullandığı şeylerde maddî ve manevî bir kir bulunduğu takdirde yaptığı ibadetlerin kabul edilmeyeceğini Hz. Peygamber ( s.a.v.)  haber veriyor.

Allah Teâlâ Hazretleri “Ey insanlar! Yeryüzünde bulunan maddelerin helâl ve temiz olanlarından yiyin; şeytanın peşinden gitmeyin, çünkü o apaçık düşmanınızdırBakara/168” buyuruyor.

Sanayinin gelişmesi ile beraber gıda olarak da  hayatımıza bir çok ürün girdi ve biz bu ürünlerin içinde ne var yada içinde olanlar nedir?  içerik bilgilerini, okuma alışkanlığımız   varsa bile, ne olduklarını   tam olarak bilmiyoruz.  Haklıyız belki de her şeyi bilmek zorunda değiliz. Ancak öyle bir zamandayız ki internet gibi bize bilgiye ulaşmakta kolaylık sağlayan araç var. Bir kelime yazdığımızda önümüze sayfalarca bilgi açılmakta. Ayrıca GİMDES gibi bir kurum var ve sitelerinde her türlü bilgiyi açıklıyor.

Diğer bir yöntem de doğrudan firmaları(ücretsiz tüketici danışma hatları) arayıp kullandıkları  maddelerin isimlerini, nerden elde edildiklerini özellikle hayvandan elde ediliyorsa  bunu belgelemelerini isteyelim, kesinlikle sözel anlatımlara kanmayalım nasıl kalite belgelerini yayınlarken çok memnunlarsa aynı hizmeti helal belgeleri için de göstermelerini isteyelim. Ama biz bunu da yapmıyoruz çünkü araştırma sorgulama  ve okuma gibi güzel alışkanlıklarımız fazla yok.

Diğer önemli bir konu mutlaka aldığımız ürünlerin üretim ve  son kullanma tarihlerine bakalım. Dikkatinizi çekecektir bazı ürünlerin üretim tarihleri kaldırıldı. Bizim bunla ilgili bir şikayetimiz oldu mu? yakında son kullanma tarihi de kalkar belki biz  sağ duyulu olmadıkça. Bilinçli tüketici olursak üretim yapan her fabrikanın bizim istediğimiz ürünü üreteceğini unutmayalım,çünkü talep olursa arz gerçekleşir.

 Müslüman olarak şu gerçeği de unutmamak gerekiyor. Biz yeryüzüne yemek için gelmedik.Yaşamak için  yememiz gerekiyor. Her konuda olduğu gibi yemek konusunda da  amaç ile araç yer değiştirdiğinde birçok sıkıntı ile karşı karşıya kalmaktayız.

GIDALARDAKİ  İNSANA NÜFUZ EDEN PROBLEMLER  DİLE GETİRİLEBİLİR.

Nedir bu sıkıntılar bir düşünelim kontrolsüzce, bilinçsizce tüketilen gıdalar  sağlığımızı bozuyor özellikle de çocuklarımızın sağlığını obezite, kanser, hiperakvitite, şeker hastalığı, kalp damar rahatsızlıkları v.s. Hastalıkların son yıllardaki görülme oranlarına ve son yıllardaki tüketilen fazla  gıdalara bakarsak bu hastalıkların ne düzeyde olduğunu daha net şekilde görebiliriz. Hazır ürün kullanımının  artması fast food tüketiminin artışı bu hastalıkların görülme olasılıklarını da artırmıştır. Hazır ürünlerde raf ömrünü uzatmak, lezzetini artırmak, albenisini artırmak adına bir çok gıda katkı maddesi kullanılmakta ve bu katkıların büyük çoğunluğu  kullanma oranlarına bağlı olarak kanser ve bir çok hastalığa davetiye çıkarmaktadır.

Sağlığa bu kadar zararı bulunmakta, haricen  ahlak sağlığının bozulmasına da  sebebiyet veriyor, çünkü kullanılan bu maddeler dinimizce caiz olmayan  bazı durumları içerebilmesi açısından şüpheli konumdadır. Müslüman haram gibi şüpheliden de sakınmalıdır. Boğazdan geçen bir haram lokma yüzünden 40 gün ibadetler geçerliliğini yitiriyor dualar kabul olmuyor. Özellikle de tertemiz fıtrata sahip olan çocuklarımızın fıtratını bozuyor. Temel bozuk olunca üstüne istediğiniz kadar kat inşa edin yerle bir olmaya mahkumdur. Neslimizi korumak bizlerin elinde. Günümüz hayatın her alanında  haz ve hız dorukta ve  maalesef bu en çok yemek sektöründe yaşanıyor.

Bunu aşmamız çok zor değil burada en çok görev anne ve  babaya düşmekte hatta anneye daha fazlası düşmekte. Neslin ahlaklı ve şuurlu olmasını sağlayan annelerdir. Çocuklarının damak tadını anneler oluşturur. Yüzlerce  seminer çalışmamız  oldu ve anneler çocuklarına bunu nasıl anlatacaklarını soruyorlar. Aslında en önemli nokta bu ‘‘anneler bu çocuklar doğdukları zaman hazır ürünlerin  tadını bilmiyolardı ki ‘’.Bunu bizler veririz veya biz tüketince onlar da bizimle beraber tüketirler. Bundan dolayı çocuklarımzın üzerinde de tesirli olmak için tükettiklerimize dikkat edelim.

Yemenin bir araç olduğunu anlayalım ve anlatalım, kendimiz de yaşayalım ki çocuklar üzerinde etkili olsun kendimiz uygulamayınca çocuklarımıza nasıl yaptırabiliriz? Önce temsiliyet sonra tebliğ gelir. Diğer bir konu, dinimizce şüpheli hükmünde olan sağlık açısından da tehlikeli  ürünleri anlattığımızda biz ne yiyip içeceğiz ne yapacağız gibi sorulara  muhatap oluyoruz. Birinci cevabımız bu ürün bizim için ihtiyaç mı ? yoksa lüks mü?

Bunun ayırımını yaparsak işimiz çok kolay. İkinci cevabımız alternatiflerimiz var mı?

Yani kurabiye yapmak için MARGARİN şart değil.

Sıvı yağ  veya tereyağı kullanılarak kurabiye yapabiliriz

Evde de gazlı içecek yapabiliriz

Krem şantiyi de evde yapabiliriz

Mayonezi  evde yapabiliriz

Aslında mutfağımıza biraz daha zaman ayırırsak sıkıntılarımız azalacak. Tıpkı eskiden hazır ürünler bu kadar yaygın değilken annelerin daha fazla zaman ayırdıkları gibi yine her şey lezetli, sağlıklı ve en önemlisi Helal olacaktır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.