HAYDİ SABUN YAPALIM!
Evde sabun yapmaya ne dersiniz? Tamam mı? O zaman başlayalım.
1. Adım: 200 gram kostik tartılır. İçerisine 1-2 adet lavabo açıcısı (sodyum hidroksit içeren) atılır.
2. Adım: Yarım litre su tartılır ve ısıtılır.
3. Adım: Dikkatli bir şekilde kül suya dökülür ve karıştırılır. Kostik çözülünceye kadar karıştırılır. Kostiğin su ile bağlanması ile reaksiyon başladığından, karışımın ısınmasına neden olabilir.
4. Adım: Termometre 35 dereceye gelinceye kadar beklenir.
5. Adım: 750 gr. zeytinyağı, 450 gr Hindistan cevizi yağı ve 250 gr palm yağı tartılır.
6. Adım: Katı olan Hindistan cevizi ve palm yağlarını farklı bir kapta eritin. Yağlar kızmayacak şekilde düşük sıcaklıkta eritilir.
7. Adım: Zeytinyağı, sıvı hale gelen Hindistan cevizi yağı ve palm yağı içerisine dökülür.
8. Adım: Hem kostik/su karışımı hem de yağ karışımının aynı sıcaklığa gelmesini bekleyiniz. Her iki karışım da 35 derece olmalıdır. Eğer sıcaklık 35 derecenin altında olursa tencereyi sıcak bir su içerisinde ısıtabilirsiniz. Aynı şekilde sıcaklık fazla olursa soğuk su ile sıcaklığı düşürebilirsiniz.
9. Adım: Sıcaklıklar eşit olduğunda sabun yapımına geçilebilir. Kostik/su karışımı yağ karışımına yavaşça eklenmelidir. Saat yönünde karıştırılarak, külün ve yağın birbirine karışması sağlanır.
10. Adım: En az 8 dakika olmak 15 dakika kadar karıştıracağımızı unutmayalım. Bu kolay sabun üretim tarifi olmasına rağmen, soğuk proses sabun yapımının en zor kısmı geç olmadan sabunlaşma noktasının belirlenmesidir.
11. Adım (isteğe bağlı): Arzu edilen Esansiyel yağlar, besleyiciler ve renklendiriciler eklenmelidir.
12. Adımı (isteğe bağlı): Eğer ilave katkı maddeleri eklenecekse, istenilen renk ve doku oluşuncaya kadar karıştıılmalıdır.
13. Adım: Sabunu hızlıca kalıba dökünüz.
14. Adım: Şimdi sabununuzu yalıtma zamanı. Kapak kısmını mukavva veya ağır kâğıt ile kapatarak hava girişi engellenmelidir. Yalıtıma yardımcı olmak için birkaç battaniye ve havlu ile sarın.
15. Adım: Ortalama 24-36 saat bekletiniz.
16. Adımı: Kesilebilecek kadar sert olduğunda (24-36 saat arasında olabilmektedir), düzgün bir bıçak ile kesiniz.
17. Adım: Her bir kalıp sabunu ızgaraya yerleştiriniz. Her hafta en az bir kere çeviriniz. 4-6 Hafta sonra, sabununuz kullanıma hazır hale gelecektir. Üzerinde bulunan beyaz tozları uzaklaştırın. Bu tozlar soda külü olarak adlandırılır ve ciltte kuruluğa neden olabilir.
18. Adım: Kullanmadan önce, PH’sını ölçmeyi unutmayınız.
Bir yanıt yazın